„Socialistický“ pochoutkový salát. Původní receptura podle tehdejší normy. Byl lepší než ten dnešní?

Každý si určitě pamatuje ten výborný pochoutkový salát z dob hluboké normalizace. Ale jak to s ním bylo byl kvalitnější než ten dnešní?

Vzpomínáte si na náš výborný pochoutkový salát? A co ten dnešní podobá se mu nebo je to jen náhražka? Na tuto otázku máme odpověď. Dříve se potraviny musely vyrábět podle tzv. norem. Normy byly někdy na obtíž někdy potřeba ale v zásadě se neporušovali. Podle státní normy se musely veškeré potraviny vyrábět přesně podle dané normy.

Dnes si ale každý výrobce může vyrábět svoje potraviny podle svých norem. A ty jak dobře víme nejsou někdy založené na kvalitě. Ale zpět k pochoutkovému salátu. Podle tehdejší normy se do něj musela dávat majonéza vyrobená z vajec a oleje. Dále se do něj dávala šunka ale v pozdějších normách se nahradila kvalitním salámem s vysokým podílem masa.

Do salátu se nedávali jako se dávají dnes konzervační látky, žádné zahušťovadla ani jiné chemikálie. Byl složen pouze z ingrediencí ze kterých se vyráběl. Nebyl totiž určen k pozdější konzumaci, byl určen k přímé konzumaci. Prodával se v lahůdkách nebo potravinách vážený, a balený do papíru nebo do kelímku. Byl vyráběn v závodech nebo v samotných lahůdkách kde se prodával čerstvý.

Podívejte se na video kde je recept složený podle tehdejší normy, a zkuste si to doma udělat také. Je výborný bez chemikálií a chutná tak jak si ho pamatujeme.