Jaké máme dnes ovzduší, a jaké bylo za komunismu?

Mnozí z mladších ročníků si už nepamatují, jaké to bylo když byla smogová situace tak nepříznivá, že se nesmělo vycházet z domu.

Jaké bylo ovzduší za totality? Zlepšila se situace nebo nezlepšila? Odopověď je v celku jasná, ano zelepšila a to rapidně. V dobách hluboké totality nesměly být informace o ovzduší zveřejňovány. Povolené limity škodlivin byly někdy až stonásobně překračovány.

Nejhorší situace byla v severních čechách, zejména pak v oblasti města Most a Litvínov. Mezi Litvínovem a Mostem se nacházela "chemička" dnes známá jako Unipetrol/Chemopetrol. Zde unikalo do ovzduší obrovské množství velmi nebezpečných škodlivin.

V Mostě i v Litvínově bylo zcela normální nevycházet ven z domu, když bylo v ovzduší až 100x víc škodlivin než je povoleno. Bohužel v těchto dobách nebyli obyvatelé o ničem informováni. Není tajemsvtím že se v Mostecké porodnici narodilo několik desítek dětí s různými deformacemi. Samozřejmě se o takových případech za hluboké totality nemluvilo.

V okolí Mostu a Litvínova, se ale nejednalo jen o škodliviny z chemičky, okolo se nacházeli povrchové uhelné doly, tepelné elektrárny a další podniky. Respektive se na poměrně malé rozloze nacházelo velmi mnoho různých zdrojů škodlivého prachu, splodin, a dalších škodlivin.

V polovině 80tých let už byla situace tak špatná že se začli tvořit spolky, které začli potichu bojovat za lepší ovzduší. Dokonce v roce 1988 vzniknul recesistický film s názvem Ropáci, který na vážnou situaci poukazoval. Po pádu železné opony se začli za výlohami obchodů, rojit měřiče škodlivin v ovzduší. Začalo se o problému konečně mluvit. Začal se konečně řešit. Dnes je situace na mostecku mnohem lepší.

Ale není vše růžové jak se zdá. Se smogem a vysokými úrovněmi škodlivin v ovzduší bojují některé města a kraje dodnes. Asi nejhorší situace je na severní Moravě, zejména pak v Ostravě. Kde se situaci nedaří příliš zlepšit. Takže zde najdeme stále ještě měřiče škodlivin v ovzduší za výlohami některých obchodů.