Pamatujete jaké byly lahůdky za socialismu? Co takhle náš legendární český chlebíček? Jak se vyráběl?

Kdo by neznal český chlebíček. Zdobený na miliony variací. Ale jaká byla cesta našeho českého chlebíčku napříč časem?

Náš český chlebíček vzniknul už za první republiky. Jenže to nebyl ještě chlebíček tak jak ho známe dnes. Byla to lahůdka pro vyšší sféry české smetánky. Obyčejný dělník tuto lahůdku jen těžko ochutnal. Zakladatel a vlastně první výrobna těchto lahůdek bylo lahůdkářství Josefa Lipperta. Jeho lahůdky se staly velmi rychle populární ve vyšších sférách české ale nejen české smetánky. Za druhé světové války za protektorátu, pak postila tato výrobna českými chlebíčky ty nejmocnější. Po válce Lippertovi potomci museli utéct do Německa a jejich firma tak propadla státu.

Za socialismu dostal český chlebíček tu dnešní podobu. Vybrané a delikatesní suroviny nahradily dostupnější a levnější. Tím ale jejich kvalita neklesla, a český chlebíček si tak našel cestu do všech domácností a rodin. Chlebíčky se prodávali téměř všude, ale nejčastěji se prodávali v obchodech tzv. „Lahůdkách,, Na chlebíčky byla přísná potravinářská norma která se musela dodržovat. Proto byli vždy tak dobré a lahodné. Ale jak si všichni dobře pamatujeme, kolikrát byli okoralé a né vždy čerstvé. Otázka „ty chlebíčky jsou dnešní?,, zazněla od zákazníka u pultu lahůdek velmi často.

Chlebíčky jsou vždy nedílnou součástí každé české oslavy nebo svátku či narozenin. Vyrábíme si je doma na miliony variací a jsme v tom nejlepší na světě. Taky jste na ně dostali chuť? Nebo chlebíčky nesnášíte? napište do komentářů pod článkem svůj názor na tuto českou chloubu.