Znáte Mejdlíčko? Na mytí rukou ale nebylo. Víte k čemu se používalo?

Mejdlíčka nebo také „kačení mýdlo“ byla levná cukrovinka nejen pro děti. Vyráběná byla z bramborového škrobu a měla zvlášní sladkou chuť.

Mejdlíčko byla známá pochutinka která se vyráběla bez mála 60 let. Vyráběl je státní podnik Amylon který byl znám výrobou bramborového šrobu, který zná nejedna kuchařka. Zajímavá byla výroba této cukrovinky. Ta se vyráběla tak že se povařil bramoborový škrob společně s kyselinou sírovou nebo kyselinou solnou. Tím vlastně vznikl bramborový cukr. Hurá levná cukrovinka byla na světě. Aby byla cukrovinka ještě lákavější obarvovavala se na různé barvy, žlutá, růžová, bíla a nebo vzácně i kakaová.

Mejdlíčka se lisovala do malých kostek a balila se do různě barevných papírů. Každá žena si určitě pamatuje, že barevné papíry barvili a holky si s barevným papírem malovaly své rty. Někdo popisuje tuto cukrovinku jako neodolatelnou pochoutku, někdo naopak jako něco odporného a nechutného. Vzpomínáte si ještě na jejich chuť? Chutnala vám tyto Mejdlíčka? Napište do komentářů pod článkem svůj názor.