Jaké to měly maminky za socialismu? Těžší než dnes? Látkové pleny nebo pletené soupravičky byl standard.

Dětská přesnídávka

Těmi to přesnídávkami jsme krmily naše dětičky. Tato z roku 1979 a stála 2,60 Kčs. Většinou se vyráběly jablkové později se k nim přidaly i meruňkové a broskvové. Dnes se prázdné skleničky od přesnídávek vyhazují, dříve se vymyli a později se do nich zavařovalo. Ten kdo nekupoval dětské přesnídávky, tak si je zavařoval sám.

Sunar

Když bohužel některá z maminek ztratila mateřské mléko, musela ho přikrmovat těmi to Sunary. Tyto mléčné výživy, se vyráběly od roku 1950. Většinou to bylo sušené plnotučné mléko, kterým se krmila naše miminka. Sunar byl tehdy k mání v lékárnách, na lístky od pediatra.

Látkové pleny

Dříve žádné Pampersky ani obyčejné pleny neexistovaly. Používaly se pouze látkové pleny, které byly běžnou výbavičkou pro miminko. Než se miminko narodilo, tak se vyvařily a potom se důkladně vyžehlily. Tyto pleny byly krásně měkké a z pravé bavlny, né jako ty dnes.

Aviril zásyp a olejíček

Tento dětský zásyp,skoro každá maminka ho za komunismu používala. Na opruzeniny byl v té době, prostě nejlepší. Dokonce se tento zásyp používal i na akné. Byl i dětský olejíček, kterým jsme mazali na děti po koupání. Měl krásnou příjemnou vůňi a miminko mělo hezky jemnou pokožku.

Dětské lahvičky

Tyto dětské lahvičky měli šroubový plastový uzávěr. Do uzávěru se vkládal dudlík. Ještě v té láhvi byl kulatý kryt, který bránil vylévání obsahu. Láhev byla z hrubého varného skla, takže většinou, když miminko upustilo flaštičku venku na zam, tak se většinou rozbila. Díky bohu, že se dnes vyrábí plastové.

Soupravička pro miminko

Všechno se většinou dělalo ručně. Na nové oblečení pro miminka buď nebylo, nebo se na něj muselo čekat fronty. Proto babičky hodně v té době pletly a dokonce i šikovné maminky si šily pro své ratolesti obečení sami. Nebo se často dědilo po sourozencích.