Výborná svíčková tak jí dělaly naše maminky a babičky.

Každý dělá svíčkvou jinak, protože jak se říká sto lidí sto chutí. Ale jak se dělá svíčková podle normy ČSN?

Svíčková je omáčka králů jak se někdy říká. Ale jaký vlastně ten pravý recept? Jak se například dělala podle norem ČSN? Budete překvapeni kolik ingrediencí, a jak složitý postup tato omáčka vyžaduje. Takže si pojďme nejdříve ukázat co všechno do svíčkové podle norem patří.

mrkev

petržel

celer

cibule

citron oloupaný

smetana 12%

olej

hladká mouka

cukr

sůl

nové koření

bobkový list

tymián

hořčice

mléko

Postup není nijak jednoduchý na přípravu, a rozhodně zabere více času. Ale výsledek stojí za to. Recept: cibuli zpěníme na oleji, po té přidáme kořenovou zeleninu osmahneme aby zelenina zkaramelizovala.

Dále přidáme bobkový list a nové koření, a také lehce osmahneme aby pustilo chuť. Nakonec přidáme hořčici, a nakrájený oloupaný citron. Maso, nejlépe tedy hovězí svíčkovou ale může být i falešná, prošpikujeme slaninou nebo špekem. A také osmahneme na oleji aby se zatáhlo.

Obsah hrnce vysypeme do pekáče, a volžíme do pekáče i maso. Podlijeme vývarem ale můžeme i vodou, a necháme péct cca 2,5 hodiny. Během pečení podléváme ale ne aby se maso vařilo.

Po upečení maso vyjmeme z pekáčku a obsah přendáme i s výpekem do hrnce, buď přepasírujeme přes sýto nebo v hrnci rozmixujeme. Podlijeme vývarem a přivedeme k varu. Zahustímě jíškou osolíme opepříme, a nakonec

přidáme smetanu. A omáčka je hotová. Ano dnes jí takto skoro nikdo nedělá ale věřte že takto je to opravdová pochoutka králů.