Chcete vařit zdravě? Nepoužívejte olej!

Dnešní doba se stále více nese v duchu zdravého stylu. Stal se z toho velký trend, a každý chce žít trochu zdravěji. Ale jak na to?

Zdravá a pestrá strava je nyní v kurzu. Lidé se začínají více a více starat o svá těla, a tento trend je velmi přínosný, jak pro nás tak pro lidstvo. Spousta lidí se snaží vařit nízkokalorická jídla ale dělají to správně? Jeden dietolog ukázal jak stejná jídla mohou mít rozdílné množství kalorií. A to někdy i 2x vyšší u totožného jídla. Největší vinu na tom nesl olej, tedy tuk. Je dokázáno že pokud se potravina připravuje tepelně, tuk její kalorické hodnoty zvyšuje. Pokud dokonce dochází ke smažení kalorická hodnota se může zvedout několikanásobně.

I lžička oleje pužitá při přípravě jídla může rapidně dávku kalorií zvýšit. Pokud chceme nízkokalorické jídlo musíme jídlo připravovat bez tuku. A nejedná se jen o tepelnou úpravu. Tuky jsou obsaženy i v některé zelenině, zejména pak v oblíbeném Avokádu.

Avokado je velmi zdravé a používá se ve zdravé výživě velmi často. Ale obahuje příliž mnoho tuku. Proto by se mělo používat v menším množství. Čerstvé Avokado má cca 470kcal, což se rovná 100g kuřecího stejku. Tuk pro své tělo potřebujeme ale měli bysme ho používat v malém nožství. Je mnoho tuků, a některé nám vysloveně prospívají a některé spíše škodí.

Tepelná úprava bez tuku je jednoduchá, buď potraviny grilujeme, nebo restujeme samozřejmě bez tuku. A nebo můžeme vařit, nebo dusit v páře. To ale nedělá jídlo tak chutným. Nakonec, můžete dělat klasická jídla ale bez použití tuku. Ve výsledku ani nepoznáte rozdíl.