Pamatujete takzvané bufety? Co se v bufetech prodávalo, a jaké lahůdky jste tam mohly sehnat?

Takzvané bufety nebo i automaty byly nedílnou součástí našeho života před rokem 1990. Mohli jste zde koupit lahůdky, teplé jídla ale i pivo a rum.

Ten nejznámější automat nebo chcete-li bufet se nacházel v Praze a jmenoval se Koruna. Určite si ho pamatujete i z filmu „Jáchyme hoď ho do stroje,, Automat Koruna se ale otevřel už v roce 1931, a navrhl ho architekt Ladislav Machoň. Ve své době šlo o natolik unikátní projekt, že si Britové pozvali do Londýna architekta Machoně, aby jim postavil repliku Automatu Koruna přímo na Oxford Street.

Za socialismu to byl jeden z nejnavštěvovanějších bufetů vůbec. Kdysi neexistovali žádné fastfoody, a proto se v Koruně prý otočilo až 18 tisíc lidí za den! A co se v Koruně prodávalo? Určitě si vzpomínáte na velmi oblíbené Ruské vejce. Ale víte že Ruské vejce není vynález z ruska? Tento vynález nebo spíše recept pokud chcete, vznikl právě v čechách a přímo v automatu Koruna.

V takových bufetech se dalo koupit ledacos ale vždy to byly velké lahůdky. Od zákusků, po výborné domácí bramboráky, domácí topinky a výborné nazdobené chlebíčky. V takových bufetech se jedlo takzvaně „na stojáka,, u vysokých bufetových stolů. Kdo tenkrát v bufetech jedl a nebo pil věděl že jídlo bylo potřeba si hlídat. Taková ta věta za zády „budete to ještě jíst,, byla dost známá. No a když jste se někam vzdálili, po návratu ke stolu už tam jídlo nemuselo být.

Ale byla to krásná doba a jídlo v takových bufetech bylo skvělé. Dnes bufety vystřídali fastfoody a vytlačili tak naše tradiční „stánkové jídla,, a to je veliká škoda. V devadesátých letech se přemýšlelo že Koruna projde rekonstrukcí a bude dále fungovat. Ale když přišel v roce 1990 na Václavské náměstí Mc.Donald celý projekt padnul, a Automat Koruna v roce 1992 ukončil svoje působení. Uvítali byste dnes podobné bufety jako byl Automat Koruna? Napište do komnetářů pod článek svůj názor.